szex titkok

2018. 03. 20.

Női Praktikák | Italok a-tól z-ig | Afrodiziákumok

Afrodiziákumok
Aperitifek és vacsora előtti koktélok
Italok A-tól Z-ig
Kezdetben vala az étvágy!
Legenda az afrodiziákumokról
Vágyfokozó ételek
Vágykeltés a konyhából
Állati és ásványi afrodiziákumok
Hogyan csábítsunk
Orgazmus
Párkapcsolat
Szex
Testbeszéd

Italok A-tól Z-ig

Aperitif

afrodiziákumok Hagyományosan étkezés előtt fogyasztják étvágygerjesztő hatása miatt. Az aperitif italok általában magas alkoholtartalmú vezető ízű italok. Különféle aperitifalap-fajták vannak, ezek: borok, keserű-, ánizsos ízhatásúak, borból készített aperitifek illetve kevert aperitifek. Ezeket különféleképpen lehet felszolgálni.


Bólé

Főként különféle párlatokat, csemegeborokat, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz. Az összetevőket egy nagy üveg edényben (bólésedény) összekeverik, és pár óráig hűtőszekrényben érlelik. A szénsavas összetevőket pl. pezsgő, vagy ásványvíz közvetlenül a felszolgálás előtt kell az italhoz adni. Puncsos vagy tumbler pohárban szolgálják fel.

Champagne Cocktail

Azon koktélok gyűjtőneve, melyek főalkotóként peszgőt tartaznak. A pezsgőt szénsavas jellege miatt, általában az egyéb alkotó italok összekeverése után szokták a koktélhoz adni.

Cobbler

afrodiziákumok Általában nyári hűsítőként fogyasztják, elsősorban hölgyek által kedvelt italfajta. Hosszú italok, egyenes, magas falú pohárban vagy tölcsérpohárban szolgálják fel. A pohárba először Tört jeget és friss gyümölcsöt tesznek, díszítik a poharat, végül felöntik az előírás szerinti alkoholtartalmú italokkal. A cobblerekhez általában alacsonyabb alkoholtartalmú italokat használnak, mint például likőrök, borok, pezsgő stb. A cobblereket főként cobbler-pohárban tálalják, kistányéron kiskanállal és szívószállal.


Collins

Savanyú, fanyar ízhatású hosszúitalok, melyet magas, szélesedő pohárban, szívószállal tálalnak. Díszítéshez általában friss citrom- és narancskarikát használnak. Ezek az italok sok jeget tartalmaznak, valamint cukrot, citromlét, szódavizet és valamilyen rövid italt.

Cooler

Enyhén édes, szomjoltó és frissítő hatású hosszúitalok. Elkészítésekor a röviditalt, a citromlevet és a törtjeget összerázzuk, majd hozzáöntik a szénsavas üdítőitalt, leggyakrabban gyömbért. Végül magas falú pohárban szívószállal, zöldcitrom- vagy narancshéjjal díszítve szolgálják fel.

Crusta

afrodiziákumok Frissítő hosszúital, mely a nevét a szervírozás után kapta, ugyanis cukrozott szélű poharakban szolgálják fel szívószállal. Általában étkezés után vagy az esti órákban fogyasztják, főként a hölgyeknek szokták ajánlani. Ezeket az italokat úgy készítjük, hogy shakerben az előírás szerinti hozzávalókat jól összerázzuk. Alapanyagként leggyakrabban citrom- vagy narancslevet, illetve valamilyen alkoholtartalmú italt használunk fel.


Daisy

Hosszúitalok sorába tartozó, kiadós ital. Édes ízhatású italfajta, ezért kimondottan női italnak számít. A nap bármely szakában fogyasztható. Daisy- vagy pezsgőspohárban, szívószállal és bárkanállal szolgálják fel.

Egg-nogg

Tojásra épülő italkompozíció, amely az egész világon ismert és kedvelt italfajta. Többféle változata van, lehetnek alkoholmentesek és alkoholtartalmúak, illetve van hideg és meleg fajtája, ezért az év bármely időszakában fogyasztható. Mindig tartalmaznak tojást, cukrot és tejet. A meleg változat elkészítése fokozott figyelmet igényel. Erre a leggyakrabban használt módszer az, hogy a tejet két részletben adjuk hozzá az italhoz. Az első részét az ital rázásakor öntjük hozzá, a másik részével pedig már a pohárba elkészített italt öntjük fel. Ennek azaz előnye, hogy az ital sűrűségét így lehet szabályozni. Az elkészült italt azonnal kell felszolgálni nagy tumbler pohárban szívószállal és kiskanállal.

Fancy drink

Azokat a kevert italokat, koktélokat nevezzük így melyek egyik itt felsorolt kategóriába sem sorolhatók. Általában egy-egy személyhez köthetők, ezek a koktélok nem rögzített szabályok szerint készülnek, ezért adott név alatt a világ különböző pontján sokszor más-más italt kapunk.

Fix

Magas alkoholtartalmú hosszúitalok, ezért főként férfiaknak ajánlják. Aperitifként étkezés előtt szokás fogyasztani. Az összetétele általában zúzott jég, cukor, citrom és legalább kétféle alkohol, így savanykás ízhatásúak. Tumbler pohárban kiskanállal és szívószállal szolgálják fel.

Fizz

afrodiziákumok Amerikai eredetű, igen kedvelt hosszúitalok. Alapjuk gyümölcslevek, főként citromlé, szóda, alkohol és cukor. Nagyon kellemes hűsítő, szomjoltó ital. A fixek családjába tartoznak a silverek, melyek tojássárgáját tartalmaznak. Az egész tojást tartalmazókat Royal Fizznek hívják, a tejszínnel keverteket pedig Cream Fizznek. Legismertebb fizz fajták: gin fizz, brandy fizz, whisky fizz és vodka fizz. Ez az italfajta a nap bármely szakaszában fogyasztható nőknek és férfiaknak egyaránt, melyet főként tumbler pohárban, szívószállal szolgálnak fel.


Flip

Magas alkoholtartalmú édes italok, melyek sűrű, tömör italok, ezért étkezés előtt nem ajánlottak. Főként tojássárgáját, cukrot és szeszes italt tartalmaznak, melyet shakerben készítenek el különös gonddal. A flipeknek négy fő változata ismert: hideg, meleg, alkoholos és alkoholmentes. Ezeket az italokat csak kevés jéggel lehet elkészíteni, mert különben az italban könnyen elválhat a tojás a víztől. A flipeket flippohárban, esetleg pezsgőskehelyben tálalják szívószállal.

Forralt bor

Gyakorlatilag bármilyen borfajtából készíthető, ez teljesen a fogyasztó ízlésétől függ. A legfontosabb szempont, hogy kifogástalan minőségű, mellékíztől mentes bor legyen. Fűszerként általában citromlevet, porcukrot, szegfűszeget és fahéjat használnak. A bort a fűszerekkel forráspontig melegítik, de forrnia azonban nem szabad. A forralt bort grogos vagy forralt boros pohárban szolgálják fel.

Frappé

Erősen lehűtve fogyasztják, főként nyáron. Elkészítéséhez lényegesen sok zúzott jeget használnak, ehhez hozzáadják a kívánt szeszes italt, gyümölcsöket, majd gyorsan elkeverik. Szívószállal, kiskanállal szolgálják fel. Több fajtája van: Tejfrappé (tej, fagylalt, likőr, tojás, gyümölcslé), Frappé glacial (fagylalt, likőr), Ice cream borfrappé (bor, gyümölcslé, fagylalt) és Ice cream frappé (fagylalt, tej, tejszín), amely a legkedveltebb.

Frozzen

Nagyon erősen lehűtött ital, az elnevezés is csak erre a hűtött felszolgálási módra utal.

Glacé

Lehűtött, főként nyáron fogyasztott hűsítő, melyet bármelyik szeszes italból el lehet készíteni. Tumbler pohárban zúzott jéggel szolgálják fel kiskanállal és szívószállal. Külön korsóban jéghideg vizet adnak az italhoz. A glacé tulajdonképpen egy felszolgálási forma és nem italelkészítési mód.

Grog

afrodiziákumok Az év bármely szakában, de különösen télen fogyasztott forró ital. Főként rum, citromlé, cukor és forró víz keveréke. A grognak mindenféleképpen tartalmaznia kell rumot, de ezt helyettesítheti Arrak vagy whisky is.


Highball

Főként nyári időben vagy party-k alkalmával fogyasztott szomjoltó hosszúital. Többnyire úgy készítik, hogy tumblerpohárba jégkockákat tesznek, erre ráöntenek valamilyen párlatot, majd szódavízzel vagy gyömbérsörrel hígítják. Az italt citromhéjspirállal díszítik, és szívószállal szolgálják fel.

Julep

Frissítő hosszúital, mely főként az amerikaiak és az angolok kedvenc itala. Igen reprezentatív, látványos ital. Elkészítése igen munkaigényes. Általában tumblerpohában készítik, melyet törtjéggel 3 részig megtöltenek úgy, hogy közé cseresznyét és borsmentalevelet tesznek. Ezután felöntik az előírt italokkal, majd a tetejét gyümölcsökkel és borsmentalevéllel díszítik. A Julepeket szívószállal és kanállal szolgálják fel.

Knickebain

Bármikor fogyasztható, erősítőként használt ital. Különleges pohárban készített ital, melynek szára is pohárként funkcionál. Elkészítésekor először likőrt öntenek a pohárba, majd óvatosan belehelyezik a tojássárgáját. Végül erre valamilyen párlatot öntenek vigyázva, hogy a különböző alkotóelemek össze ne fussanak.

Koktél

A nap bármely szakában fogyasztható röviditalok. Koktélok készítésénél nagyon kell vigyázni az alapitalok adagolására, mert a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolja az ízhatást. A koktélokat általában shakerben készítik, de készülhet keverőpohárban is, illetve közvetlenül a vendég poharában. A koktélok között megkülönböztetünk standard és fantázia koktélokat. A standard koktélok közismertek, és az egész világon ugyanolyan italokból, azonos keverési arányban készítik. A fantázia koktélok nem előírás szerint készülnek, általában valamely személy saját specialitása.

Oyster

Ez az ital a "szakértők" szerint igen alkalmas a macskajaj megszüntetésére. Az Oyster általában tojássárgáját, olajat, ketchupot, paradicsomot, fűszereket és Worchester szószt tartalmaz.

Pousse-café

afrodiziákumok Francia eredetű italkülönlegesség, melyet étkezés után, kávéhoz szolgálnak fel. Tulajdonképpen ez nem koktél, hanem különféle színű és fajsúlyú italok egymásra töltése kis, tulipán formájú poharakba. Elkészítése óvatosságot igényel: a legsűrűbb italt a pohár aljára öntik, majd egyre könnyebb fajsúlyú italokat öntünk rá egy kanál segítségével. Bármilyen italokból összeállítható. Felszolgáláskor szívószállal tálalják.


Puff

Szomjúságoltó ital, melyet nők és férfiak egyaránt fogyasztanak. A puffok tej és szeszes italok keverékei, melyet shakerben ráznak össze jégkockával, majd tumblerpohárba öntenek. Ezt ezután szódával hígítják és szívószállal tálalják.

Puncs

Eredetileg öt alapanyagból áll: cukor, citromlé, arak (rizspálinka), tea és víz. Később alapanyagok bővültek, és ma már főként rumból készítik. A puncsot általában melegen isszák, de van hideg változata is. A puncsot általában pohárban készítik el, de gyakran készítik nagyobb adagban a bólés edényhez hasonló puncstartóban.

Rickey

Alacsony szesztartalmú, hosszúital. Főbb alkotóelemei citrom, cukorszirup, alkohol, jég és szóda. Gyakran díszítik citromhéjspirállal és általában kistányéron, kiskanállal szolgálják fel.

Sangaree

Indiából származó frissítő jellegű hosszúital. Kétféle változata ismert, a hideg és a meleg sangaree. A valódi sangaree készítéséhez csak nagyon kevés, vagy egyáltalán nem szabad jeget használni. A sangaree mindig tartalmaz valamilyen alkoholt, cukrot, hideg vagy forró vizet és az összerázás után csipetnyi szerecsendió reszelékkel szórják meg.

Scaffa

A Pousse-café-hoz hasonló ital, amely szirupból és többféle alkoholból áll. A legfontosabb különbség, hogy a scaffa-nál az egyes italrétegek között nincsenek olyan éles határok és kevesebb rétegből áll. Készítésükhöz főleg krémlikőröket és párlatot használnak. Általában kis koktélkehelyben vagy borospohárban, jég nélkül, szívószállal szolgálják fel.

Shrub

Angol eredetű ital, igen hasonlít a grogokhoz és bólékhoz. Főként különféle párlatokat, csemegeborokat, gyümölcsöket és cukrot tartalmaz. Az összetevőket egy nagy bólésedényben összekeverik, és öt napig hűtőszekrényben érlelik. Tumbler pohárban szolgálják fel, szódával felöntve.

Sling

Európában nem túlzottan ismert puncsszerű hosszúital. Kétféle formában készülhet, hideg és meleg változatban. Főbb alkotói a párlatok közül: a brandy, a gin, a whisky és a rum, ezenkívül fontos alapanyaga még a cukor, a citromlé és a víz.

Smash

Igen hasonló a julepekhez, hiszen jellegzetes ízét szintén a mentalevél adja. Üdítő hatású, főleg nyáron fogyasztott hosszúital. A legfőbb különbség, hogy a smash-t shakerben készítik el. Nagy boros vagy limonádés pohárban szolgálják fel kiskanállal és szívószállal.

Sour

afrodiziákumok Savanykás ízhatású hosszúital. Igen hasonló a fizzek-hez, de kevesebb szódát tartalmaz, így töményebb. Shakerben készítik el, gyakran szűrés nélkül öntik kisebb tumbler pohárba. Főként vékony citrom- vagy narancskarikával és cseresznyeszemmel díszítik.


Sorbet

Frissítő hatású ital, mely főként fagylaltot, gyümölcsleveket vagy borokat tartalmaz. Ismert alkoholos és alkoholmentes változata is. Kiskanállal és szívószállal szolgálják fel.

Sundae

Coupekhoz hasonló ital, csak egy kicsit folyékonyabb. Főként fagylaltot, szörpöket és ízesítésként 1-2 csepp likőrt tartalmaz. Tejszínhabbal díszítik és kiskanállal, cobbler pohárban szolgálják fel.

Swizzle

Trópusokról származó hosszúital, amely zúzott jeget, citromlevet, cukorszirupot, rumot és pár csepp Bittert tartalmaz. Ezeket az összetevőket alaposan összekeverik és tumbler pohárban, szívószállal szolgálják fel.

Szódák

Frissítő hosszúital, melynek elnevezése az italba engedett szódavízből származik. Ezek az italok tulajdonképpen egyféle alkoholtartalmú italból (gin, whisky, vermut, rum, …) és szódából állnak, de tartalmaznak még jeget és citrom- vagy narancshéj permetet.

Toddy

Igen hasonló a slingekhez, csak alkoholban gazdagabb, azaz feltöltéséhez nem használnak fel annyi folyadékot. A toddy-knak ugyanúgy létezik hideg és meleg változata is. A hideg toddy-kat kis tumblerekben kínálják és főként a trópusi országokban kedvelt, míg a meleg változatát puncsos vagy grogos poharakban szolgálják fel és Európa északi részén kedvelik a leginkább.

Twist

Rövidital, melyet gyümölcsszörpből, gyümölcsléből, édes likőrből és valamely szeszes italból készítenek citromhéjaromával ízesítve. A különféle italokat keverőpohárban keverik össze és pezsgőskehelybe szűrik. Szívószállal szolgálják fel.

Zoom

Mézzel készített italkülönlegesség, melyet leginkább a délutáni órákban fogyasztanak. Tejszínből, mézből, tojásból és valamilyen alkoholból áll. Többnyire shakerben, erősen összerázva készítik, majd nagy koktél pohárba szűrik.férfi csábítás


PageRank© 2018 Női praktikák